Hrad vznikl na přelomu 13. a 14. století v majetku Vítka ze Švábenic. Posledně je zmiňován v 16. století jako součást brandýského panství, kdy ztratil svoji funkci a dále je již opuštěný a pravděpodobně v zříceninách. Pozůstatky hradu jsou částečně zničeny stavbou vodárny.
Vlastní hrad

Horší přístupnost

Pokud se vydáte na hrad po modré turistické značce z Brandýsa, dovede vás jen k cedulce na stromě, označující místo hradu. Na samotný hrad je pak potřeba pokračovat vysokou trávou a kopřivami podél elektrického ohradníku, který ohraničuje soukromý pozemek kolem domu na předhradí (dejte se směrem k telekomunikačnímu stožáru, který stojí za tímto domem). Po cca 100 metrech se před vámi rozevře příkop mezi předhradím a jádrem. Donedávna zřejmě byl přístup lepší, ale nyní jsou pozemky před hradem oploceny. Od hradu vede pěšinka, která končí v brance, za níž již jsou ony pozemky.
Vojtěch Barcal , 8.5. 2018
historie

Doba vzniku hradu na přelomu 13. a 14. století. Jediná zpráva je z roku 1311. Další zmínky neexistují, zřejmě zanikl poté, co zdejší zboží získali pražští zderazští křížovníci. Pozůstatky hradu jsou částečně narušeny stavbou vodojemu a elektrickým vedením. Dispozice hradu je dvojdílná. Za předhradím - vymezeným částečně šíjovým příkopem - se za dalším příkopem nacházelo trojúhelné jádro. Na západním - vodárnou poškozeném konci - se uvádí existence samostatně stojící věže.

T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, 16.5. 2004

Další texty historie