Zámek vznikl přestavbou starší tvrze po roce 1533, kterou provedli potomci Jana Lukavského z Lukavice. R. 1924 vyhořel, ale už v letech 1925–26 byl opraven. Od r. 1945 zámek vlastní stát a od roku 1960 je zde sídlo Státního oblastního archívu.
Pohled na zámek z parku

pomníček Bondyů, zimní rybník

Zhruba 0,5 km severovýchodovýchodním směrem od zámku se na pravém břehu Loučné nachází pomníček manželů Bondyových. Arnošt a Truda Bondyovi byli mezi lidmi oblíbení majitelé zámku židovského původu, kteří den po vpádu německé armády do České republiky spáchali na tomto místě sebevraždu (Arnošt zřejmě nejprve zastřelil svou ženu a poté obrátil zbraň proti sobě. Patrně se však pouze postřelil a spadl při tom do řeky, neboť jeho tělo bylo nalezeno právě v řece, v místě pod nynějším pomníčkem, a příčinou smrti bylo utonutí). Nápis (špatně čitelný) na pomníčku: "16.3.1939 Arnošt a Truda Bondyovi". Severovýchodovýchodně od místa, kde stojí pomníček, se nacházel tzv. zimní rybník. Napouštěl se pouze na zimu a sloužil jako zdroj ledu pro zámek, kde se led skladoval v tamních sklepeních. Část reliéfu rybníku je dobře patrná poblíž mostku přes ...
Tomáš Kyncl (informace pocházejí z výkladu vyslechnutého 7.6.2014 při dni otevřených dveří ve Státním oblastním archivu v Zámrsku), 18.6. 2014

dějiny
    První zmínka o Zámrsku pochází z roku 1349, kdy byla zdejší fara připojena k nově zřízenému litomyšlskému biskupství. Tvrz je poprvé zmiňována roku 1469, kdy ji Vaňkovi ze Zámrsku vypálila uherská vojska Matyáše Korvína. Roku 1533 koupil Zámrsk s příslušenstvím Jan Lukavský z Lukavice, jeho potomci tvrz renesančně přestavěli. Od roku 1613 vlastnil Zámrsk Karel Kapoun ze Svojkova, kterému byl pro účast ve

popis
    Pozůstatkem gotické tvrze je jádro východního křídla a část zdiva obou na křídlo navazujících věží. Při renesanční přestavbě Lukavských z Lukavice byla zaklenuta severovýchodní věž, upravováno bylo i východní křídlo. V místech dnešního severního křídlo byla dostavěna další budova, jejímž pozůstatkem jsou žebrové klenby v průjezdu a přízemních arkádách obou křídel. Pod omítkami byly objeveny i

podzemní chodby
    Ze zámku by údajně mohly vést podzemní chodby. Objevily se spekulace, že jedna z nich směřuje ke hřbitovu (cca 0,5 km SVV od zámku), protože se v těch místech 2x propadla zem. Jednou pod zvířaty (a vozem?) a podruhé pod lidmi. Zatímco zvířata se podařilo vyprostit, tak ony lidi už prý nikdo nikdy neviděl... Reálný základ pověstí o těchto podzemních chodbách lze snad spatřovat ve skutečných zámeckých

půdorys
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek