Zámek vznikl přestavbou starší tvrze po roce 1533, kterou provedli potomci Jana Lukavského z Lukavice. R. 1924 vyhořel, ale už v letech 1925–26 byl opraven. Od r. 1945 zámek vlastní stát a od roku 1960 je zde sídlo Státního oblastního archívu.
Pohled na zámek z parku

pomníček Bondyů, zimní rybník

Zhruba 0,5 km severovýchodovýchodním směrem od zámku se na pravém břehu Loučné nachází pomníček manželů Bondyových. Arnošt a Truda Bondyovi byli mezi lidmi oblíbení majitelé zámku židovského původu, kteří den po vpádu německé armády do České republiky spáchali na tomto místě sebevraždu (Arnošt zřejmě nejprve zastřelil svou ženu a poté obrátil zbraň proti sobě. Patrně se však pouze postřelil a spadl při tom do řeky, neboť jeho tělo bylo nalezeno právě v řece, v místě pod nynějším pomníčkem, a příčinou smrti bylo utonutí). Nápis (špatně čitelný) na pomníčku: "16.3.1939 Arnošt a Truda Bondyovi". Severovýchodovýchodně od místa, kde stojí pomníček, se nacházel tzv. zimní rybník. Napouštěl se pouze na zimu a sloužil jako zdroj ledu pro zámek, kde se led skladoval v tamních sklepeních. Část reliéfu rybníku je dobře patrná poblíž mostku přes potok (pravobřežní přítok Loučné), necelých 200 m od pomníčku.
Tomáš Kyncl (informace pocházejí z výkladu vyslechnutého 7.6.2014 při dni otevřených dveří ve Státním oblastním archivu v Zámrsku), 18.6. 2014

dějiny

První zmínka o Zámrsku pochází z roku 1349, kdy byla zdejší fara připojena k nově zřízenému litomyšlskému biskupství. Tvrz je poprvé zmiňována roku 1469, kdy ji Vaňkovi ze Zámrsku vypálila uherská vojska Matyáše Korvína. Roku 1533 koupil Zámrsk s příslušenstvím Jan Lukavský z Lukavice, jeho potomci tvrz renesančně přestavěli. Od roku 1613 vlastnil Zámrsk Karel Kapoun ze Svojkova, kterému byl pro účast ve stavovském povstání zabaven. Konfiskát koupil Albrecht z Valdštejna a vzápětí jej postoupil Vincenci Muschingerovi z Gumpendorfu. Po několika dalších majitelích zdědil zámek Albrecht Libštejnský z Kolovrat, za jeho potomků, kterým patřil až do roku 1772, byl zámek přestavěn barokně. Roku 1772 zdědila zámek Josefa z Bubna, která jej rychle nechala zpustnout. Roku 1780 byl v dražbě prodán Jiřímu Jeníkovi z Gamsendorfu, který zpustlou stavbu opravil. V letech 1849-1945 patřil Zámrsk Gottlům, za nichž roku 1924 vyhořel.…  číst dále

Další texty historie
otvíračka

Na zámku se nachází SOA Zámrsk. Přístup je pouze pro objednané badatele a to pouze do části zámku s badatelnou. V ostatních křídlech zámku jsou uloženy archiválie a jsou proto nepřístupné. Před zámkem je velice pěkný kostel se samostatně stojící věží a za zámkem (750m) je hřbitov s hrobkou.

Stanislav Brebera, 12.7. 2004

podzemní chodby

Ze zámku by údajně mohly vést podzemní chodby. Objevily se spekulace, že jedna z nich směřuje ke hřbitovu (cca 0,5 km SVV od zámku), protože se v těch místech 2x propadla zem. Jednou pod zvířaty (a vozem?) a podruhé pod lidmi. Zatímco zvířata se podařilo vyprostit, tak ony lidi už prý nikdo nikdy neviděl... Reálný základ pověstí o těchto podzemních chodbách lze snad spatřovat ve skutečných zámeckých sklepeních. Jejich existence je nezpochybnitelná a část z nich existuje a je přístupná i dnes. Konkrétně zpod JZ strany zámku vychází podzemní chodba směrem k řece, do tzv. černé zahrady. Do východní části tohoto prostoru přitom nelze vstoupit, neboť chodba končí zaslepením.

půdorys
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek