Gotický hrad byl založen koncem 13. stol. Půtou z Potštejna. Za Václava II. se stal majetkem koruny. Goticky přestavěn pro Jiřího z Poděbrad. Od r. 1495 v majetku Viléma z Pernštejna, přestal být sídlem a postupně chátral. R. 1657 uváděn jako pustý. V průběhu 20. stol. prošel několika opravami.
Hrad Litice byl založen na konci 13. století v souvislosti s kolonizací oblasti kolem řeky Divoké Orlice. Jeho zakladatelem byl některý příslušník rodu Drslaviců, který tuto kolonizaci prováděl. Drslavici pocházeli ze západních Čech a na nově založený hrad přenesli jméno svého rodového hradu na Plzeňsku. Původně nevelký hrad byl postaven na vrcholu mohutného skalnatého návrší obtékaného ze tří stran Divokou Orlicí, která na jeho úpatí tvoří velkou smyčku. Hrad byl obklopen příkopem a valem elipsovitého půdorysu. Na severním úbočí hradního návrší, které bylo nejmírnější a kudy proto vedla přístupová cesta k hradu, byl pravděpodobně již při založení hradu vybudován další příkop, předsunutý před zmíněné elipsovité opevnění. Původní podobu litického hradu vzhledem k pozdější stavební činnosti nelze rekonstruovat. Lze však předpokládat, že rozsah původního drslavického hradu se kryl s nynějším horním hradem. Z hlediska fortifikačního bylo nejdůležitější částí přestavby vybudování nového rozsáhlého opevněného předhradí neboli tzv. dolního hradu obklopujícího téměř celý horní hrad. Část hradby předhradí byla vybudována v příkopě původního drslavického hradu. Hradba předhradí byla zesílena dvěma baštami. Do hradu se vstupovalo nové vybudovanou věžovitou branou, umístěnou v severní části hradby dolního hradu nad původním předsunutým příkopem. Tento příkop byl při přestavbě asi rozšířen a zčásti vyzděn. Brána, přístupná pouze po mostě přes příkop, se skládala z hlavní gotické brány a branky pro pěší. V úrovni prvního patra nad bránou byla umístěna bohatá sochařská výzdoba: deska se čtyřmi erby (pánů z Kunštátu, Čech, Moravy a Horní Lužice) a nápisem o dokončení stavby hradu, dále deska s neznámým erbem a tři kamenné reliéfy s lidskými postavami. Součástí opevnění byly i další dvě brány umístěné pouze v prosté zdi, kterými procházela cesta od vstupní brány…  číst dále

Karažihovej

Tak nazývali Litičtí poustevníka, který se před více nežli stem let usadil v poustevně na severním svahu hřebene, s nímž souvisel hradní ostroh s horou Kletnou. Bylo to poblíže toho místa, kudy dnes vede „Myší díra“ – starý vodní tunel. Objevil se jednoho dne v kraji v šedém rouše řeholníka, s dlouhým růžencem kolem beder, s mošnou přes rámě. Usadil se na pokraji lesa a zbudoval si tam jednoduchou chatrč. Obcházel stavení ve vsi, prosil o potravu a sliboval obyvatelům, že se za ně bude modliti a Bůh že jim všecko odplatí stonásobně. A také jeho jméno nemohli lidé nijak vysloviti, a proto si je upravili podle svého. Tázali se ho, odkud jest. Vypravoval, že uprchl z turecké říše, kde ohavní „machometáni“ trýzní křesťany, nadávají jim džaurů (psů) a uřezávají jim nosy a uši. I pojali lidé soucit s ubohým Srbínem a sami mu do poustevny donášeli živobytí. Poustevníkovi nastaly blahé časy. Zařídil si…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Další texty pověsti