Drobná zděná hranolová boží muka u cesty vedoucí do Senice na Hané vznikla snad již v 18. století. Již na I. vojenské mapování - josefském z let 1764-1783 je na tomto místě zaznačena drobná sakrální stavba, pravděpodobně boží muka. V r. 2009 proběhla rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 04/2020
Graficke pismenko Hanácká obec Loučany leží 1 km východně od Náměště na Hané a 14 km západně od krajského města Olomouce. Protéká jí říčka Šumice a prochází tudy lokální turistická stezka. Dominantou obce je kaple sv. Floriána a Isidora u níž se nacházejí dva kříže s ukřižováním Ježíše Krista. K dalším pamětihodnostem patří sloup se sochou sv. Floriána nebo sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého. Mimo pozornost jsou drobná boží muka stojící nedaleko silnice vedoucí do Senice na Hané.
    křížek, boží muka
     Olomouc  (OL)