Barokní boží muka zřejmě z 18. století byla v r. 2011 rozebrána a posunuta o 2 m od krajnice vozovky na pozemek obce Ústín. Dne 2.6.2011 stavbu posvětil těšetický farář Jan Kulíšek.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Barokní boží muka z kamene a cihel byla postavená zřejmě v 18. století. Na počátku 21. století byla stavba ve špatném technickém stavu a navíc zasahovala do silnice 448/II procházející mezi Ústínem a Topolany. Proto byla v roce 2011 boží muka rozebrána a posunuta o 2 metry od krajnice vozovky na pozemek obce Ústín. Stavba byla doplněna stříškou s křížkem a niky v horní části byly opatřeny obrázky svatých - Eliáše, Floriána, Pavla, a P. Marie. Vedle byla zasazena lípa a umístěna lavička. Dne 2.6.2011 stavbu posvětil těšetický farář Jan Kulíšek.
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.ustin.cz/, https://www.kr-olomoucky.cz a další, 6.8. 2019