Středa, 2. prosinec 2020. Svátek slaví Blanka, zítra Svatoslav
Hospodářský dvůr, postavený pány ze Schwarzenbergu v l. 1895- 98. Na místě původního dvora z r. 1550, vybudovaného Ondřejem Ugnadem ze Suneku. Díky členité architektuře nazýván "palácem pro dobytek". V době stavby nejmodernější v celém Rakousku-Uhersku a poté i ČSR. Soukromý, nepřístupný. Chov koní.
Komplex jízdárny Vondrov se nachází nedaleko Hluboké nad Vltavou v okrese České Budějovice. V blízkosti se nachází lovecký barokní zámek Ohrada se zoologickou zahradou a novogotická perla jižních Čech - zámek Hluboká nad Vltavou.
Kolem procházejí cyklistické stezky 1051 a 1084 a zeleně značená turistická stezka od Hluboké nad Vltavou do Munic.
Wikipedie, Jaroslav Špiroch, 13.5. 2020

historie

Původní dvůr ve Vondrově byl postaven v r. 1550 Ondřejem Ugnadem ze Suneku (tzv. Ondřejův dvůr), aby zvýšil výnos svého hlubockého panství. Za Adolfa Josefa ze Schwarzenbergu byl v l. 1895- 98 postaven arch. ing. Janem Sedláčkem (dvorní schwarzenberský stavební rada) zcela nový areál, ležící asi 150m západněji než původní budovy. Vondrov se stal vzorovým panským dvorem s moderním vybavením a prostornými

Jihočeské dominium,Pavel Juřík,nakl.Libri,2008, Českobudějovicko.díl.I,Daniel Kovář,2008,Jaroslav Špiroch, 27.8. 2014

Vložit do oblíbených
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Hluboká nad Vltavou