Národní přírodní památka Na skále byla vyhlášena r. 1977 z důvodu ochrany významných stepních společenstev na zdejším devonském vápenci. Chráněné území o rozloze 4,56 ha je jediným místem v ČR s výskytem mateřídoušky vejčité kraňské a oblastí s výskytem mnoha chráněných druhů rostlin a zvířat.
NPP Na skále
© Ivo Rozehnal, 05/2012
Graficke pismenko Národní přírodní památka Na skále leží asi 5 km jihozápadně od Olomouce mezi obcemi Hněvotín a Bystročice. I přes nedalekou rychlostní silnici R46 však skýtá příjemnou oázu klidu. Z místa je krásný výhled na Hanou, zvlášť jihozápadním směrem.
Ivo Rozehnal, 31.7. 2012

historie

Národní přírodní památka Na skále byla vyhlášena roku 1977 a má rozlohu 4,56 ha. Nadmořská výška se pohybuje mezi 242–263 m n. m. Jedná se o stepní území bývalých vápencových lomů. Asi 300 m od NPP severozápadně se je nádherný ukázkový lom, zčásti zasypaný a zkultivovaný. Další se nalézají při rychlostní silnici. Území NPP je pokryto křovinnými společenstvy a travnatými porosty. Zdejší lokalita je jediným místem v ČR, na kterém roste

Ivo Rozehnal - zdroj web cittadella.cz, 6.5. 2012