Nenápadný, díky okolní zástavbě prakticky nevyfotografovatelný kostel ukrývá velké bohatství saské renes. plastiky. Poprvé připomínán 1340, současná stavba 1596–1602. Četné požáry (poslední 2003) se naštěstí nedotkly podstaty stavby a její výzdoby.
Kostel od jihu
Lauenstein je součástí města Geising ve východních Krušných horách. Sám leží na příkrém ostrohu nad údolím říčky Mohelnice (Müglitz), která pramení u zaniklé osady téhož jména na českém území severně od Komáří vížky nad Krupkou. Příjezd z Čech po dálnici D8/A17 (hraniční přechod Krásný Les), na výjezdu (Ausfahrt) 8 na silnici S174, po ní asi 5 km k jihu a západu (téměř polovinu cesty zpět podél dálnice) přes jižní okraj Liebenau do údolí Müglitz a uličkami Lauensteinu na náměstí, kde lze zaparkovat. K dopravě vlakem lze využít dráhu v údolí Mohelnice (Müglitztalbahn) ze stanice Heidenau (přestup z železniční linky S1, která v Bad Schandau navazuje na mezistátní osobní vlaky z Děčína) do zastávky Lauenstein, odtud asi 400 m nahoru do městečka. Kostel se ukrývá mezi domy na jihozápadní straně náměstí. Prohlídky interieru jsou možné v úterý – sobotu v 11.00 a 14.00, o nedělích a svátcích jen od 14.00.
Ivan Grisa , 27.12. 2008

Evangelický kostel v Lauensteinu

Předchůdce dnešní stavby připomínán prvně roku 1340 (tehdy samozřejmě ještě katolický). V poslední třetině 15. století přestavěn pod vedením Hanse Münzera. Po velkém požáru 1594 jej nechal obnovit Günther z Bünau v dnešním rozsahu. Za presbytářem vznikla hrobka rodiny z Bünau. Celé zařízení kostela i hrobky pochází z následujících let. Je dílem rodin Michaela Schwenkeho a Lorentze Hoerniga z nedaleké Pirny. Důležitou součástí zařízení jsou i varhany, původně pocházející z dílny varhanáře Jehmlicha. Krátce po dokončení velkých restaurátorských prací (1997 sochařská výzdoba a výmalba, 2000 varhany) zasáhl kostel v noci z 21. na 22. 7. 2003 požár. Jeho následky se podařilo překonat a od roku 2005 je kostel znovu přístupný.

Ivan Grisa, dle webových stránek Spolku pro podporu kultury v Lauensteinu, 27.12. 2008

Německo,