Na místě staršího kostela vybudován v letech 1754–57 barokní kostel. Z původního kostela pochází renesanční věž. Ve věži dva zvony.
Kostel sv. Jiří v Bělotíně
Pohled na kostel od severozápadu
© Pavel Vítek 03/2010
Obec Bělotín leží 4,5 km severovýchodně od Hranic. Kostel sv. Jiří se nachází na severovýchodním okraji obce, na mírném návrší nad silnicí vedoucí do Oder. Jihozápadně od obce, na Jelením kopci, se tyčí památník připomínající evropské rozvodí. Západně a jižně od něj tečou vody do řeky Bečvy, Moravy a Dunaje a až do Černého moře, východním směrem tečou vody do řeky Odry, a tedy do Baltského moře.
popis

Kostel je jednolodní orientovaná stavba s odsazeným kněžištěm, ukončeným půlkruhově. Ke zdi kněžiště přiléhá čtyřboká sakristie. Kostelní loď je vystavěna na půdorysu čtverce s hranolovitou věží v ose západního průčelí. Podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. Ve věži jsou zavěšeny dva zvony. Menší zvon pochází z roku 1548, větší pak z roku 1696.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1201. Na místě staršího kostela byl v letech 1754–1757 vybudován kostel v barokním stylu. Z původního kostela, pocházejícího z doby před rokem 1548, byla do novostavby začleněna renesanční věž.

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Bělotín