zámek Nový Dvůr

Starý zámek
Původní dvůr vznikl v polovině 17. století na panství Hlavnice, které náleželo rodu Strassoldo. Asi v roce 1839 tehdejší majitel Ludvík Klettenhof postavil v severní části dvora klasicistický zámek, na němž se i usídlil. V roce 1955 přebírá dvůr JZD, které později zámek zbořilo a na jeho místě postavilo sklad.
Pohled na dvůr od jv., zámek stál až vzadu
Graficke pismenko Tzv. Nový dvůr vznikl v polovině 17. století, kdy panství Hlavnice patřilo rodu Strassoldo. V roce 1839 tehdejší držitel panství Ludvík Klettenhof vystavěl v jeho severní části zámek a usídlil se na něm. Zámek však dlouho rezidenční funkci neplnil. Další držitel Nového Dvora od roku 1862 Rudolf Luft si nechal jihozápadně od zámku postavit nový pseudorenesanční zámek, čímž se bývalé sídlo Ludvíka Klettenhofa změnilo jen ve správní budovu dvora. Od této doby se budova označuje jako Starý zámek. V roce 1945 byl konfiskován poslednímu německému majiteli Walterovi Schubertovi a předán do vlastnictví rodiny Hermanovy. V roce 1952 zámek přešel pod správu JZD, ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 15.5. 2020
    zaniklý