Zřícenina drobného větrného mlýnku zvaného větřák jakých v kraji bývalo plno. Tento malý větrný mlýnek byl tvořen drobnou zděnou spodní částí, nad kterou bývalo kolo opatřené lopatkami. Větřáky sloužily jako drobní pomocníci při mletí.
zřícenina bukovického větřáku
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Graficke pismenko Zřícenina drobné stavbičky, jakých kdysi v kraji bývalo mnoho. Jedná se o torzo tvz. větráku (větřáku, větřoku). To bývaly malé větrné mlýnky tvořené drobnou dřevěnou či zděnou spodní částí, nade kterou bývalo kolo opatřené lopatkami. Větřáky sloužily jako drobní pomocníci při mletí.
Větřák, respektive jen zřícenina jeho dolní kamenné části, se nachází necelé 2 km jihozápadně od kostela v Dobraticích, v místní části Bukovice. Větřák stojí v poli nedaleko cesty.