Trojlodní barokní kostel sv. Bartoloměje mezi Hlavní ulicí a náměstím. Postaven mezi léty 1665 až 1690, kdy byla ke kostelu přistavěna průčelní věž.
kostel a fara

Graficke pismenko Dominantou města Frýdlantu nad Ostravicí je farní kostel sv. Bartoloměje, nacházející se mezi Hlavní ulicí a náměstím. Patně na místě staršího dřevěného kostela sv. Bartoloměje, který je literaturou zmiňován v roce 1580 byl někdy mezi léty 1665 až 1690 postaven současný zděný kostel. Frýdlantský farní kostel tvoří obdélná trojlodní stavba s půlkruhově zakončeným kněžištěm a k němu přiléhajícími čtyřbokými útvary kaple a sakristie s oratořemi v patře. V čele dominuje kostelu vysoká vstupní věž s masivní čtvercovou základnou, která od ochozu s hodinovým strojem přechází v osmibokou zvonicovou část ukončenou vysokou a štíhlou ...
Jan P. Štěpánek, Frýdlantský uličník (M. Oliva, Frenštát p. R. 2000), Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča, Libri, Praha 1997), 31.8. 2004

historie

Historie počátků frýdlantského kostela sv. Bartoloměje není doposud zcela jasná. Dle nejstarších pověstí stál původní frýdlantský kostel v místní části Kamenec, v místě, kde se dnes nachází kaple z roku 1818. Byl podle všeho dřevěný a zasvěcený sv. Matoušovi. Neví se, kdy byl založen. Existuje pouze písemná zpráva, která cituje, že při velké povodni v roce 1708 byl tento kostelík zpustošen. Datum 1580, o které se mnohá literatura opírá je také

Jan P. Štěpánek, Frýdlantský uličník (M. Oliva, Frenštát p. R. 2000), Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča, Libri, Praha 1997), 8.3. 2006

Nezapomenutelné hrady Čech a Slovenska

Český trampík v hrabství Kent a East Sussex

Teplice jsou kolébkou lázeňství díky jedné krásné ženě s podnikavým duchem

Záhada bratrského oltáře, tajných mší evangelické církve a anděl smrti

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM), Frýdlant nad Ostravicí