Hrady.cz
Rozhlednu (14 m, 460 m n. m.) nechal postavit v l. 1884–85 Severočeský exkursní klub dle návrhu arch. Gottlieba Albera. Byla oblíbeným výletním místem. Několikrát byla poničena bouří nebo bleskem, vždy však opravena. Po r. 1945 ponechána chátrání. R. 1997 byla zakoupena a opravena soukromou firmou.
Rozhledna Špičák u České Lípy
Graficke pismenko Nejkratší (a nejstrmější) je cesta podél pozůstatků nákladní lanovky, k jejímuž počátku se nechá vyjet autem. Opravená věž rozhledny, obepnutá kovovou konstrukcí s desítkami nejrůznějších antén, působí otřesným dojmem.
14.7. 2004

historie

V České Lípě sídlil vůbec nejstarší turisticko-vlastivědný spolek na území naší republiky - Severočeský exkursní klub. Jeho členy byli vážení a zámožní měšťané, které spojoval zájem o přírodu a historii. Ti všichni se nechali nadchnout fejetonem Dr. Hantschela otištěným v Lipských novinách koncem roku 1880, v němž se poprvé objevila myšlenka na postavení rozhledny na nedalekém Špičáku (406). Idea to byla odvážná už proto, že až do té doby byla