Zaniklý hrad. Pís. prameny mlčí, arch. nálezy určují živé obd. hradu do 2. pol. 13. - poč. 14. stol. Pravd. sídlo jednoho z manů hradu Bezdězu. R. 1536 hrad zaniklý a zcela mimo povědomí, zmiňován jen jako průsek skrze skálu.
Nejvyšší bod hradního areálu
2003 ©Michal Merkl
Lokalita se nachází na pískovcové pseudokupě (290,4m.n.m.) severozápadně od Starých Splavů. Přístup je snadný podle mapy KČT č. 15. Písemné prameny z doby života hradu (2.pol.13.-poč. 14. st.) nejsou známy. Lokalita vykazuje pouze stopy po úpravě skalního podloží, naproti tomu zástavba vnitřní plochy není patrná. Literatura např.: - T. Durdík, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (1999) - F. Gabriel a J. Panáček, Hrady okresu Česká Lípa (2001)
6.11. 2003

Konvalinkový vrch

V poslední době byla na základě studie zveřejňované ve sborníku Castellologica bohemica vyslovena domněnka, že by se mohlo jednat o první fázi hradu Jestřebí přeneseného později na jeho současné místo. Jelikož Jestřebí leží nedaleko odsud, doporučoval bych návštěvu obou lokalit spojit.

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Staré Splavy