Novozámecký rybník

národní přírodní rezervace
Novozámecký rybník z 15. stol. je rezervací již od r. 1933, v kategorii národních přírodních rezervací je od r. 1992. Jde o zarůstající rybník s rákosinami a mokřadní louky s keři. Rezervace chrání především 220 druhů ptactva, různé obojživelníky a vzácné rostliny.
Novozámecký rybník
Na území národních přírodních rezervací není ze zákona dovoleno vstupovat mimo schválené značené turistické stezky. V NPR Novozámecký rybník značené cesty z pochopitelných důvodů nejsou. Její severní okraj lemuje žlutá značka ze Zahrádek k nádraží Srní u České Lípy. U této stezky se nachází také jedna ze dvou přístupných, 5 metrů vysokých ornitologických pozorovatelen. Druhá se nachází při jižním břehu nedaleko výpusti a vede k ní trasa naučné stezky z křižovatky silnic I/9 a I/15 v Zahrádkách u zájezdní restaurace Na Staré poště. Jižní okraj rezervace dále sleduje silnice I/9 v úseku Zahrádky-Jestřebí.
Jiří Špaček, 2.3. 2012
historie

Novozámecký rybník patří k nejstarším rezervacím v ČR. Ochrana tohoto území byla vyhlášena již 31. prosince 1933 v rozsahu 348 ha. Rezervace zahrnovala zarůstající rybník s rákosinami, mokřadní louky s keři a vzácnou avifaunou a technickou památku - odtokový kanál ze 16. století. V r. 1992 byla tato rezervace překategorizována jako národní přírodní rezervace. Od r. 2014 je Novozámecký rybník součástí Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj. Kvůli nutné opravě hráze byl v letech 2011–2012 rybník vypuštěn. Oprava byla doprovázena stavbou dvou ornitologických pozorovacích věží a také ztrátou tisícovek škeblí na vyschlém dně. Na konci r. 2012 byl rybník opět napuštěn. Rybník byl založen zřejmě už na počátku 15. století, od 20. století je chráněn především kvůli výskytu až 220 druhů ptactva. Z chráněných ptáků zde můžete spatřit orla mořského, bukače velkého nebo jeřába popelavého. Mokřady a mělké vody vyhovují…  číst dále

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 17.9. 2012

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Jestřebí