Barokní, klasicistně přestavěný kostel na místě staršího, náležejícího k někdejšímu hradu. Dnešní stavba 1674–8 (G. Broggio, S. Bossi), po požáru 1806 do sebe pojala původně samostatnou zvonici. Součástí komplexu fara z r. 1675–7, kaple a řada soch.
pohled od jihu
Kostel stojí na ostrohu nad křižovatkou silnic II/268 a II/270 u mostu přes Ploučnici (náměstí Čsl. armády). Autem lze vyjet ulicemi Nádražní a Hřbitovní k odbočce ke kostelu, kde lze i parkovat. Od železniční stanice asi Nádražní ulicí ke křižovatce s Jiráskovou, odtud kolem nového hřbitova. Z centra města po schodišti u hotelu Beseda. Kostel přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně v neděli od 9.00.

Kostel svatých Petra a Pavla v Mimoni

Barokní, klasicistně přestavěný kostel na místě staršího předchůdce (doložen 1352), který byl součástí někdejšího hradu. Dnešní stavba z let 1674–78 (Giulio Broggio, Santino Bossi, stavebník Jan Ignác Dominik Putz z Adlersthurnu), po požáru 1806 do sebe stavbou nového presbytáře pojala původně samostatnou zvonici. Součástí komplexu je fara z let 1675–77, kaple od G. Broggia z roku 1665 (původně jedna z pěti v ohradní zdi starého hřbitova) a řada soch.

Ivan Grisa, dle K. Kuča, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 3. díl, Libri 1998, 2.5. 2009

Další texty historie
Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Mimoň