Barokní kaple pochází z 18. století. Doklad vývoje lidové barokní architektury. Drobná zděná, omítnutá obdélná stavba. Nad apsidou dřevěná vížka s lucernou, uzavřená makovicí s dvouramenným křížem. Kaple je chráněná kulturní památka od r. 1965.
Kaple sv. Josefa ve Velenicích u Zákup
© Pavel Vítek 10/2019
Graficke pismenko Obec Velenice leží 4 km severně od Zákup, 8 km jižně od Cvikova a 12 km severovýchodně od České Lípy. Obec je dostupná autobusy, nejbližší vlaková zastávka je Zákupy – Božíkov, vzdálená 5 km. Kapli sv. Josefa najdeme na začátku obce směrem od Zákup.

popis

Barokní kaple sv. Josefa pochází z 18. století. Jde o doklad vývoje lidové barokní architektury. Jedná se o drobnou zděnou, omítnutou, obdélnou stavbu s průčelím ukončeným trojúhelníkovým štítem s výklenkem a s půlkruhovou apsidou. V ose průčelí pravoúhlý portál s kapkami. Nad římsou je trojúhelníkový štít s výklenkem se soškou Panny Marie s Jezulátkem. Nároží vnějších stěn členěno pilastry. Nad apsidou ve střeše převýšena polygonální dřevěná

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)