Socha Archanděla Michaela pochází z r. 1750. Patří k velmi kvalitním příkladům pozdně barokního sochařství. Spočívá na masivním hranolovém podstavci. Archanděl je znázorněn v obvyklém odění vojáka v pancíři, suknici a v přilbici s chocholem. Nohou šlape na poraženého ďábla.
Socha Archanděla Michaela v Zahrádkách
© Pavel Vítek 10/2018
Obec Zahrádky leží asi 6 km jižně od České Lípy. Sochu Archanděla Michaela najdeme v centru obce u silnice I/15 (Zahrádky – Litoměřice) v místech, kde z této silnice odbočují cesty jednak k zámku a na druhou stranu do Valdštejnské aleje.
popis

Monumentální socha Archanděla Michaela spočívá na masivním hranolovém, architektonicky zdařile utvářeném podstavci s patkou, střední částí s erbem a votivním nápisem a konečně římsou. Střední část podstavce je po stranách zdobena nárožními rostlinnými volutami. Střed čelní i zadní stěny podstavce je zdůrazněn předstupujícím rámem, který ve spodní části obsahuje erb Kouniců a votivní nápis: „ILLVSTRIS:AC EXCEL: // D: D: IOANN:ADOLPH: // S:R:I:COMES D: KAVNIT: // FIERI FECIT // 1750”. Na podstavci spočívá hranolový sokl, který vynáší sochu Archanděla Michaela. Ten je zde znázorněn v obvyklém odění vojáka v pancíři, krátké suknici, v přilbici s chocholem, za zády s mohutnými křídly. Svoji levou nohou šlape po nahé figuře ležícího poraženého ďábla se zvrácenou hlavou. Archanděl ve své pravici svírá mohutný kovový plamenný meč a v levici drží obranný štít se znamením kříže. Na hlavě má helmicí s chocholem, který přechází na…  číst dále

historie

Barokní socha je datována do roku 1750. Jejím donátorem byl Johann Adolf hrabě Kounic. Autor je neznámý. Socha Archanděla Michaela vítězícího nad ďáblem patří k velmi kvalitním příkladům pozdně barokního sochařství. Pískovcová socha Archanděla Michaela, vítězícího nad ďáblem, zlem a hříchem, se nalézá při komunikaci procházející Zahrádkami a křížící Valdštejnovu alej. Statue stojí přibližně 3 m od krajnice a svojí čelní stranou se obrací směrem k zámku. Statue spočívala na dvou kamenných schodišťových stupních a přístup k ní byl ze stran lemován nízkými parapetními zídkami z pískovcových kvádrů. V současné době je statue oproti terénu vozovky a chodníku poněkud zapuštěna.

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Zahrádky