Opevnění, založené ve 14. stol. Ronovci a vypálené r. 1639 Švédy. Koncem 17. stol. nedokončená stavba barokního kláštera, která se stala působištěm poustevníků. Po zrušení poustevny Josefem II. upravili Kinští objekt na romantické výletní místo.
Vydejte se do Nového Boru a pak 4 km do vesnice Sloup v Čechách a naleznete jedinečný skalní hrad nazývaný Sloup. Tento komplex tesaných místností a chodeb Vás dozajista uchvátí.
28.5. 2002
turistické

Osamocený skalní suk trčící do výše 30 m nad okolní krajinu lákal pro svojí přirozenou obranyschopnost již odedávna. Posádku bylo v rámci středověkého válečnictví snadnější vyhladovět než dobýt přes soustavu rybníků, vodního příkopu s padacím mostem a hlavně přes jedinou přístupovou cestu – uzoučké schodiště, kudy prošel pouze jeden válečník za druhým. Přírodní "hradby" pískovcové skály jsou 100 m dlouhé a 60 m široké, uvnitř ukrývají systém místnůstek a chodeb – včetně jednolodního kostela s velmi přesnou orientací na východ! Teráska s pokladnou je v místech někdejší barokní zahrádky, nad novým vstupem. Toto vše je, stejně jako téměř celý vzhled, výsledkem až barokních úprav. Mimo jiné jde také o prostory kukátkového divadla, jižních teras s vinicí, dešťového rybníčku na vrcholové plošině či např. dvojice umělých romantických jeskyní apod. Středověkých prostorů se zachovalo méně, nejzajímavější je asi hruškovitá zásobnice na obilí…  číst dále

Další texty turistické
historie

Pozoruhodný skalní hrad Sloup, stojící kdysi na okraji rozsáhlých hvozdů, vděčil za svůj vznik dvěma okolnostem. Jednak tudy probíhala stará solní cesta z Míšně přes Lipou do Žitavy, jednak sama příroda nabízela výhodné místo v podobě mohutného osamoceného pískovcového bloku, sloupovitě vystupujícího do výše 33 metrů z širokého údolí. Kolmé stěny, které daly skalisku jméno snad již za srbských Milčanů, předurčovaly náhorní plošinu, měřící v delší ose 90 m, pro založení bezpečného a pro nepřítele téměř nedobytného sídla. Zřejmě této vlastnosti využívali již v pravěku jak eneolitičtí obyvatelé, tak i lid popelnicových polí v mladší fázi vývoje lužické kultury. Pro středověký hrad vybral sloupskou skálu některý z prvních Ronovců koncem 13. nebo počátkem 14. století. Přirozené podmínky byly lidským důmyslem dotvořeny v pevnost, bezpečně odolávající možnostem středověkého rytířského válečnictví. Voda nedalekého potoka byla zadržena do…  číst dále

Půdorys horní plochy suku podle F. Gabriela a J. Panáčka, Středověké objekty tečkovány
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek