Městský hrad vznikl za Škopků z Dubé mezi lety 1404 a 1408. Po pánech z Dubé získal Úštěk r. 1426 husitský hejtman Václav Carda z Petrovic. Hrad upraven jezuity. Kolem pol. 17. stol. barokně přestavěn do dnešní podoby.
Hrad Úštěk
Jihovýchodní pohled s přístavbou na východní straně
2003 ©Luděk Pitter
Zachovalé části hradu (vlastní budova paláce) pochází přibližně ze 14. století. Nižší patrový přístavek na východní straně byl zbudován později, stejně jako schodišťový přístavek, který podle posledních průzkumů v sobě zahrnuje zbytky hradní věže. V 18. století byl hrad upraven, postaven komín a využíván jako sladovna. Město Úštěk je vhodným výchozím místem k podnikání výletů po severovýchodní části okresu Litoměřice a do přilehlých okresů Česká Lípa a Děčín. V oblasti je velké množství zajímavých památek. V samotném Úštěku je rekreační oblast u jezera Chmelař, hospoda, mohu-li doporučit „Na Růžku“, kde se dá dobře a levně najíst, informační centrum a dokonce i veřejné WC. Kromě hradu si v samotném Úštěku můžete prohlédnout Pikartskou věž, kostel sv. Petra a Pavla, budovu děkanství (faru), bývalou synagogu, ...
11.10. 2003

historie

Úštěk vyrostl v krajině osídlené odpradávna slovanským obyvatelstvem; nejstarší zmínka o místě pochází patrně z r. 1218, kdy je uvedeno v listině kapituly litoměřické. Pro rozvoj Úštěka mělo význam to, že leží na cestě spojující Litoměřice s Českou Lípou a Lužicí. Na počátku 14. století jej drželi Michalovicové. Městem se stal Ústěk asi před r. 1361, kdy ho přijal od krále v léno Petr z

půdorys areálu
    Ústecký kraj,  Litoměřice  (LT), Úštěk