hrad Velenice

Zámecký vrch
Zbytky opevněného sídla, snad nedostavěného hrádku, v pramenech zmiňovaného jako Velenice. Na klesajícím konci úzké ostrožny dochovány zbytky přízemí hranolové stavby a úzký, do podloží vytesaný sklípek.
Zbytky věže od severozápadu
Nad údolím Svitavského potoka, severně od Zákup, stojí zbytky čtverhranné věže a sklepení, snad pozůstatky gotického hrádku.
26.4. 2003

historie

Obec Velenice, o níž máme první zprávu z r. 1399, leží 4 km severně od Zákup podél Svitavského potoka, v údolí hlubokém několik desítek metrů, které se táhne od severu k jihu. Západně od obce svírá hlavní údolí s postranním úvalem místy téměř svislými stěnami ohraničený jazykový ostroh, pohodlně přístupný pouze od severozápadu, kde přechází v rovnou náhorní plošinu. Na ostrohu stával nevelký

Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku III., Severní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1984, aktualizováno, 13.1. 2011

popis

Zbytky zřejmě opevněného sídla se nacházejí na klesajícím konci úzké ostrožny přímo nad Velenicemi. Místo bylo okolními obyvateli nazýváno Schlossberg – Zámecký vrch, v literatuře se nejčastěji objevuje pod jménem Velenice (dříve Wellnitz). Může se však jednat i o tzv. Strahov, historickými prameny doložený v 15. století. Funkce lokality je vzhledem k dosud neprovedenému archeologickému výzkumu sporná,

půdorys
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek