Původní hřbitov se rozkládal kolem kostela. Dnešní hřbitov zřízen roku 1894. V jeho rohu kaplička z roku 1937. V roce 2014 prošla hřbitovní zeď, vstupní brána i kaplička opravou.
Kaplička u hřbitova ve Velenicích u Zákup.
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Velenice leží 4 km severně od Zákup, 8 km jižně od Cvikova a 12 km severovýchodně od České Lípy. Obec je dostupná autobusy, nejbližší vlaková zastávka je Zákupy – Božíkov, vzdálená 5 km. Hřbitov najdeme na západní straně obce, nad mostem se sochou sv. Jana Nepomuckého.

popis

Původní hřbitov se od roku 1735 rozkládal kolem kostela. Z něj dodnes zůstala už jen obvodová zeď s bránou na východní straně. Dnešní hřbitov na vyvýšeném místě na západním okraji obce byl zřízen roku 1894. V jeho východním rohu stojí kaplička z roku 1937. V roce 2014 prošla ohradní zeď hřbitova, vstupní brána i kaplička opravou a rekonstrukcí.
    Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)