Socha pochází z roku 1726. Je vysoká 200 cm a stojí na základové desce v mírném kontrapostu pravé nohy. Krucifix má na pravé ruce. Levá ruka uražena do půlky dlaně. Hranolový podstavec vysoký 270 cm. Socha umístěna na stupních 21 cm vysokých.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Borku, části obce Zahrádky
© Pavel Vítek 10/2018
Borek je místní částí obce Zahrádky, od které je vzdálen asi 2 km jižním směrem. Zahrádky leží asi 6 km jižně od České Lípy. Sochu sv. Jana Nepomuckého najdeme v lese východně od vsi Borek. Nedaleko silnice vedoucí z Jestřebí do Zahrádek (I/9), když silnice vchází do lesa, je odbočka silnice vlevo. Asi po 150 m je opět vlevo odbočka na lesní cestu. A po dalších 250 m v lese najdeme na malé vyvýšenině sochu sv. Jana Nepomuckého.

historie

Profesionálně provedené sochařské dílo pochází z roku 1726. Propracovaná barokní plastika světce ztvárněného v tradičním ikonografickém pojetí spočívá na bohatě profilovaném podstavci. Drobná památka je důležitou součástí historické podoby prostoru vsi. Socha byla restaurována v roce 1894.

popis

Socha sv. Jana Nepomuckého je vysoká 200 cm, stojí na základové desce v mírném kontrapostu pravé nohy. Světec je oděn do kleriky, rochety a svrchního pláštíku. Hlavu má skloněnou a natočenou k pravému rameni. Tvář rámují podlouhlé vlnité vlasy a plnovous. Krucifix spočívá na pravé ruce. Levá ruka svírala pravděpodobně palmovou ratolest, dnes je však uražena do půlky dlaně. Dvoustupňový hranolový podstavec

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Borek