Původně gotický kostel z roku 1379. Původně filiální kostel, později farní. Nyní opět filiální kostel a uzavřený. První přestavba r. 1579. Barokně přestavěn r. 1700 a pak přestavěn v r. 1760. V současnosti značně zchátralý s poškozenou omítkou a rozbitými okny.
Kostel sv. Jiří v Dobranově
Pohled na kostel od západu
© Pavel Vítek 04/2011
Obec Dobranov je v současné době místní část města Česká Lípa. Nachází se 4 km na východ od České Lípy a také 4 km západně od Zákup. Okolo obce vede silnice II/262 z České Lípy do Zákup. Kostel sv. Jiří leží v centru obce a je její nepřehlédnutelnou dominantou.
popis

Kostel sv. Jiří je jednolodní obdélná stavba s obdélným presbytářem, nad kterým se zvedá hranolovitá věž a přiléhá k němu sakristie. Hlavní vchod do kostela je ze západní strany, opačné strany než stojí kostelní věž. V současné době je kostel značné zchátralý. Ve stěnách jsou svislé praskliny. Omítka z velké části poškozena a převážná část oken je rozbitá.

historie

První písemná zmínka o zdejším osídlení je z roku 1352. Původně gotický kostel postaven roku 1379. Býval to filiální kostel, patřící k České Lípě, ale roku 1392 zde byla zřízena fara a kostel se osamostatnil. Přestavěn byl v roce 1579 a k jeho rozšíření došlo roku 1700, kdy získal svou nynější barokní podobu. Další rozsáhlou přestavbou pak prošel roku 1760. V současné době je kostel hodně zchátralý a uzavřený, jako celá řada jiných kostelů v pohraničí, kde bylo obyvatelstvo německé národnosti po 2. světové válce odsunuto.

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Dobranov