Turistické odpočívadlo pod přitesanou převislou skálou v Kunratickém Švýcarsku bylo nazváno Karlův odpočinek (Karlsruhe) na počest Karla Beckerta, předsedy zdejší pobočky německého Horského spolku, který se zasloužil o vznik a údržbu místních turistických zajímavostí.
Kunratice u Cvikova (německy Kunnersdorf) jsou obec v okrese Česká Lípa, na jižním podhůří Lužických hor v údolí říčky Svitávky, 3 km východně od Cvikova, v nadmořské výšce 318 m. Obec leží na silnici I/13, která ji překračuje viaduktem. Žije zde přes 600 obyvatel. První zmínka o existenci obce pochází z roku 1296, zdejší pohraniční osídlení vzniklo z popudu Přemyslovců. Připomínány jsou i roku 1352 jako Konradova ves (Conradi villa), majitelem či lokátorem byl tedy jakýsi Konrád. Majitel obce byl od roku 1358 rytíř Hanuš Pancíř z rodu Pancířů ze Smojna a v té době zde existoval farní kostel a na Zámeckém vrchu tvrz či věž. Obojí pobořili husité. Z tvrze, kde rytíř Pancíř sídlil, zbyl jen zbytek příkopu. Po Pancířovi kraj získal rod Berků z Dubé a začlenil jej pod milštejnské panství. Spolu s ním se pak stalo roku 1502 částí Zákupského panství, a to až do 19. století. Obec má romantické okolí s malým skalním městem, někdy nazývané Kunratické Švýcarsko s drobnými turistickými památkami. Jednou z nich je i turistické odpočívadlo s lavičkou, nazvané na počest předsedy někdejšího německého Horského spolku Karlův odpočinek.
23.12. 2021
historie

Asi 200 metrů severovýchodním směrem od skalní kaple Panny Marie (viz samostatné heslo) se v nevelké lesní skalnaté dolince nachází uměle přitesaná pískovcová převislá skála s vytesanou lavicí – Karlův odpočinek (Karlsruhe). Lavici vytesali do pískovcové skály členové místní kunratické sekce německého Horského spolku pro nejsevernější Čechy a věnovali ji z vděčnosti svému předsedovi Karlu Beckertovi. Nad lavicí je do převislé skály vyryt eliptický medailon s příslušným německým textem. Horský spolek zde působil především koncem 19. a v 1. polovině 20. století. Památky, které tu po něm zbyly, jsou v poslední době obnovovány a průběžně udržovány.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek, zejména wikipedie), 23.12. 2021

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Kunratice u Cvikova