Kaplička svaté Anny postavena v roce 1853. Přestavěna v letech 1869 až 1870. V roce 1909 vyhořela, postavena znovu. Kaple je v soukromém vlastnictví. Výstavní a prodejní síň místní keramické dílny.
Kaple svaté Anny ve Vítkově, místní části České Lípy.
© Pavel Vítek 09/2021
Vesnice Vítkov je od roku 1981 administrativní částí města Česká Lípa. Leží na východ od města, směrem na Zákupy. Byla součástí 1 km vzdáleného Vlčího Dolu. Nedaleko je železniční zastávka Vlčí Důl - Dobranov na železniční trati, která vede z České Lípy do Liberce. Poblíž této zastávky je konečná stanice autobusové MHD, linky 218 z České Lípy, s označením Vítkov.
popis

Kaple byla prodána a je v soukromém vlastnictví. Slouží jako výstavní a prodejní síň místní vítkovské keramické dílny s názvem Keramika Kocourkov. Severozápadně od Vítkova se nachází meandrující tok řeky Ploučnice, který je v těchto místech součástí rozsáhlé přírodní památky Niva Ploučnice u Žizníkova.

Pavel Vítek – zdroj: https://czwiki.cz/Lexikon/V%C3%ADtkov_(%C4%8Cesk%C3%A1_L%C3%ADpa) 50°40'12.395"N, 14°36'30.298"E, 19.9. 2021

historie

Kaplička svaté Anny byla ve vsi postavena v roce 1853. K přestavbě došlo v letech 1869 až 1870. V roce 1909 do ní uhodil blesk, vyhořela, ale byla postavena znovu. Náležela pod Římsko-katolickou farnost v Dobranově. V katalogu litoměřického biskupství je uvedena jako Vítkov, kaple sv. Anny.

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Vítkov