Sousoší Krista v Jordánu pochází z r. 1730. Kdo a kdy dal sochu zhotovit, známo není. Vandalsky poničena zejména počátkem 50. let 20. stol. V letech 2014 a 2015 restaurace sousoší. Originál sochy pak umístěn v Mimoni v prostorách Božího hrobu a kopie zrekonstruovaného sousoší na Tyršově náměstí.
Sousoší Křest Ježíše Krista v Jordánu v Mimoni
© Pavel Vítek 09/2019
Město Mimoň leží 15 km východně od České Lípy a 16 km severně od Doks. Městem procházejí silnice II/268 Česká Lípa – Mnichovo Hradiště a č. II/270 Dubá – Jablonné v Podještědí. Také zde vede železniční trať č. 086 vedoucí z České Lípy do Liberce. Sousoší Křest Krista v Jordánu najdeme na Tyršově náměstí, což je první kruhový objezd po přejetí mostu přes Ploučnici směrem na Kuřivody a Mnichovo Hradiště.

popis

Sousoší Křest Ježíše Krista v Jordánu je též někdy nazýváno Sousoší Jana Křtitele a Krista. Pochází prokazatelně z roku 1730. Na chronogramech na soše je však datum 1732. Z toho plyne, že podstavec byl zhotoven právě o ty dva roky později. Kdo dal sochu zhotovit a kdo ji zhotovil, známo není. Sv. Jan Křtitel křtí Ježíše Krista vodou z Jordánu a tu mu lije na hlavu z mušle. Roku 1817 socha prvně změnila

Liberecký kraj,  Česká Lípa  (CL), Mimoň