Kamenný pomník zbudovského rychtáře Jakuba Kubaty byl postaven r. 1904 podle návrhu Václava Suchomela přímo na Blatech v blízkosti údajného místa, kde byl na břehu Bezdrevského či Soudného potoka Kubata popraven. Ze Zbudova k němu vede zelená značka.
Kubatův pomník
© Jiří Špaček, 08/2009
Graficke pismenko Ves Zbudov, která je zmiňována již ve 13. stol., je v současnosti místní částí obce Dívčice. Společně s nedalekými Plástovicemi je centrem tzv. Zbudovských Blat, jejichž oblast zahrnuje ještě vsi Hlavatce, Sedlec, Česká Lhota, Novosedly, Pašice, Pištín a Mydlovary. Na rozdíl od např. Soběslavských Blat nejde o rašelinné území. Tady se ve zcela ploché krajině mezi městy Zliv a Netolice rozkládají louky na málo úrodné, kyselé a podmáčené půdě. Zbudov, který má necelou stovku obyvatel, se pyšní několika statky ve stylu selského baroka a je od r. 1990 vyhlášen za památkovou zónu. Z nich statek č. p. 1 je označován jako Kubatův. Zbudovem prochází zelená ...
Jiří Špaček, 7.4. 2015

historie

Ten příběh začal r. 1509 za krále Vladislava II. Jagellonského, když dostali od majitelů hlubockého panství asi 245 ha blatských luk do volného užívání svobodní sedláci z okolních vesnic, kosili tu trávu a pásli koně nebo dobytek. Když se však r. 1565 vlády na Hluboké ujal Adam z Hradce, který zoufale sháněl peníze na dolování stříbra, prohlásil Blata za panský majetek a zakázal je sedlákům užívat. Došlo ke sporu, který vyvrcholil na jaře r.