Moje místa 0
Kamenný propustek byl součástí koněspřežné dráhy České Budějovice – Linec, vybudované v l. 1825–1830, která byla nejdelší (128,7 km) a první veřejnou dráhou v Evropě. Propustek byl r. 2011 staticky zajištěn. Můstek patří mezi nemovité národní kulturní památky.
Kamenný propustek u Penzionu U koňské dráhy přes silnici E55
u Penzionu U koňské dráhy přes silnici E55
Graficke pismenko Kamenný propustek dráhy (propustky slouží k odvedení vody – přemostění potoků atp. – pod náspem dráhy) je jedním ze dvou kamenných mostů koněspřežné dráhy poblíž Velešína. Most patří mezi nemovité národní kulturní památky. Statické zajištění můstku (dozdění chybějících kamenů) provedl svépomocí na jaře r. 2011 majitel pozemku, pan Josef Bartoš. Bývalá koněspřežná dráha vedla z Českých Budějovic do Lince, byla vybudována v l. 1825–1830. S doporučením na stavbu koněspřežné dráhy přišel František Josef Gerstner, realizaci provedl jeho syn, František Antonín Gerstner. R. 1827 byla do zkušebního provozu uvedena severní část dráhy, r. 1832 byla zahájena pravidelná přeprava ...
František Šrámek, wikipedia.org, 4.7. 2012