Empírový zámek byl přestavěn ze starší tvrze počátkem 19. stol. rodem Mattencloitů. Od roku 1933 se uvádí jako honosná vila, která byla majetkem lékaře Vítězslava Chlumského. Dnes je zámek v soukromém vlastnictví a veřejnosti nepřístupný.
Graficke pismenko Dolnotošanovický zámek stál v těchto místech v podobě malé tvrze už na počátku 14. století. Postupem času se změnil do dnešní podoby. Areál má tvar písmene U, kde v čele, kolmo ke svahu, stojí hlavní patrová budova na obdélníkovém půdoryse. Na straně cetsy vystupuje z obrysu střední ryzalit a na nádvorní straně balkón na zdobených sloupech. Kolmo k hlavní budově stojí dvě symetrická hospodářská křídla (dnes velmi zdevastovaná). Dolnotošanovický zámek, od roku 1933 spíše honosná vila jako jediný v okrese Frýdek-Místek ve svých komnatách stále má opět své původní majitele. Potomky prvorepublikového majitele zámečku-světoznámého lékaře doktora Vítězslava ...
jps7, novinové články, 27.7. 2004

Časová osa

počátkem 14. století (?)
    Postavena malá tvrz
    16. prosinec 2015
    Kolem páté hodiny ráno vznikl požár střechy zámku. Požár byl uhašen kolem 8 hodiny. Zámek je po požáru neobyvatelný.

61-62 Ostravsko

tvrz přestavěná na zámek