Maxmiliánův dvůr

Maxův dvůr, dvůr Luhy
Dvůr založen kolem r.1840 v severní části Kopřivnice zvané Luhy. Pojmenován podle olomouckého arcibiskupa Maxmiliána Sommerau-Becka. Vystavěn na půdoryse oválu. Později rozprodán soukromým majitelům, oválný tvar však budovy respektují dodnes.
Domky na jihovýchodě areálu sledují oválný tvar někdejšího dvora
© Jan P. Štěpánek 05/2007
Graficke pismenko Velmi zajímavou památkou na končící feudální období je na severním okraji Kopřivnice pozůstatek někdejšího Maxmiliánova dvora, zvaného též Maxův dvůr či dvůr Na Luhách. Z blízka není tento shluk několika rodinných domků v zástavbě okolních domků ničím zajímavý. Na zajímavosti však získá až s většího odstupu a nejlépe z ptačí perspektivy. Maxův dvůr byl totiž vystavěn kolem roku 1840 na půdoryse oválu (či takřka kruhu)a část této dispozice si dochovalo toto místo dodnes. Sice je už netvoří kompaktní budovy dvora, ale jednotlivé k sobě přistavěné rodinné domky, které vznikly adaptací buď starších budov dvora, nebo zastavěním volných ploch, ale přesto všechny ...

Historie Maxmiliánova dvora na Luhách
    Roku 1833 byla vyhlášena tzv. císařská výměra. To jest, že vrchnost nabízela svým občanům dominikální parcely. Také hukvaldská vrchnost se rozhodla, že část své dominikální půdy nabídne poddaným. V Kopřivnici se rozhodla nabídnout tamním občanům parcely na „Luhu“. Kopřivničané však o tyto pozemky nestáli a odmítli je. Hukvaldská vrchnost zde proto kolem roku 1840 nechala vybudovat nový dvůr zvaný Maxmiliánům (Maxův), ke kterému byla obrácena i

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek: Stará Kopřivnice v dokumentech a fotografiích, Město Kopřivnice, Kopřivnice 2005, 10.6. 2007

Popis původní podoby Maxova dvora
    Samotný dvůr měl velmi netradiční dispozici. Jednotlivá stavení, která dvůr tvořila, byla situována takřka do kruhu (oválu) s delší osou ve směru jihozápad – severovýchod. Převážná část objektů stávala v severozápadní polovině. Ve středu této půlkruhové dispozice stávala přízemní obdélná budova. Tato budova byla jakousi hlavní obytnou a správní residencí celého dvora. Po obou stranách se k této budově přimykala čtvrtkruhová provozní přízemní

nepatrné zbytky zdí
     Nový Jičín  (NJ)