Dobře patrný reliéf tvrze z poloviny 14.století na výběžku z náhorní planiny mezi obcemi Hradčany a Pavlovicemi u Přerova
Hradčany
Jádro tvrze.
Graficke pismenko Reliéf drobné tvrze se nachází přibližně mezi obcemi Pavlovice u Přerova a Hradčany. Blíže je však přece jen k druhé jmenované, po níž také tvrz získala dnešní jméno a nachází se necelé 2 km severně od ní. Je však dost pravděpodobné, že patřila k původní zaniklé osadě, jejíž situování není známé. Mohla se snad nacházet při potoku, který teče asi 50 m pod tvrzí, či snad na zvlněné planině někde před ní. Stavebník využil pro její stavbu kořen krátkého a nevýrazného výběžku z náhorní planiny, dnes zalesněné. Je to možná trochu s podivem, protože tím ji z obranného hlediska umístil dost nevýhodně. Velmi snadno byla ohrozitelná zejména od jihu ...

historie

Hradčany drželi v roce 1348 Beneš a Dobeš ze Šišmy. Ti patrně tvrz vystavěli. Po té ji drželi jejich potomci. Po husitských válkách patřila k blízké Šišmě. Poslední zmínky o tvrzi pochází z roku 1523, ale v té době již byla patrně opuštěná.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 5.5. 2006