Kostel byl postaven v l. 1590-1593 (stavitelem pravděpodobně Baltassare Maggi) jako bratrský. R. 1643 věnován piaristům, kteří jej v l. 1682-87 přestavěli v raně barokním stylu (arch. G. P. Tencalla). R. 1739 poškozen požárem, poté nově zařízen. Monumentální brána z r. 1757 (F. A. Grimm, V. Böhm).
pohled na vstupní část kostela
Kostel sv. Františka Serafinského--barokní kostel s výraznou věží s ochozem sevřený mezi objekty zámku a kláštera. Kostel byl postaven v 90. letech 16. století (1590-93) vrchností z Lipníku v renesančním slohu jako kostel bratrský. Měl půdorys obdélníka s trojbokým presbytářem sevřeným dvojicí věží. Z této původní renesančně gotické stavby se do dnešní doby dochovala dispozice kostela včetně obvodových zdí kněžiště s opěrnými pilíři, později upravená klenba kněžiště a dvojice věží, z nichž severní je vyzdobena sloupkovými arkádami zdobenými balustrádou. Kostel byl výjimečný v tom, že bratrské svatyně většinou věže nemívaly. Druhá, jižní věž, nikdy nebyla dostavěna do projektované výšky. Autorem projektu kostela byl pravděpodobně známý stavitel Baltassare Maggi z italského Arogna. V letech 1682 – 1687 byl kostel, tehdy nově zasvěcený sv. Františku Serafinskému, piaristy přestavěn podle projektu vídeňského císařského architekta Giovanniho Pietro Tencally, představitele raného baroka ve střední Evropě. Při nákladné přestavbě a modernizaci byla upravena fasáda, byl pozměněn tvar chóru, přistavěna velká sakristie a stavba byla doplněna o dvojici kaplí po stranách chrámu (jedna z těchto kaplí, sv. Josefa Kalasánského, zakladatele piaristického řádu, získala typickou raně barokní kupoli s výzdobou). V r. 1697 bylo spojeno kněžiště a kolej sakristií. Freskovou výzdobu v interiéru chrámu po r. 1766 zhotovil olomoucký malíř Josef František Pilz. V r. 1769 dodal tentýž malíř do boční kaple obrazy sv. Josefa Kalasanského a drobný obraz Smrt sv. Josefa. V mariánské kapli se nachází dřevěný oltář Bolestné P. Marie. V 18. století byl nově upravován interiér. Na hlavní oltář z r. 1729 je zasazen obraz znázorňující oslavu sv. Františka z Assisi, oltář je signovanou prací Gottfrieda Herberta. Monumentální vstupní brána ke kostelu a do…  číst dále

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek