Hranický kras je od roku 2003 národní přírodní památkou, která nemá u nás obdoby. Jeskyně byly objeveny roku 1912 a první průzkum byl proveden 1913. Roku 1926 byly zpřístupněny pro veřejnost. V letech 2002 – 2005 proběhla v jeskyních velká rekonstrukce.
Zbrašovské aragonitové jeskyně dostaly název podle vesnice Zbrašov, která je dnes částí obce Teplice nad Bečvou. Nacházejí se nedaleko města Hranice na katastru obce Teplice nad Bečvou. Nejlépe se k nim dostanete od vlakového nádraží, u kterého je i parkoviště. Přejdete silnici a ukazatele vás zavedou až ke vstupu do jeskyní, který je od parkoviště vzdálen asi 800 metrů. Kousek od vstupu do jeskyní jsou lázně s restaurací a upraveným parkem.
popis

Zbrašovské aragonitové jeskyně jsou součástí národní přírodní památky, která byla vyhlášena v roce 2003 k ochraně krasového území evropského významu a nemá v České republice obdoby. Jsou jedněmi z mála aragonitových jeskyní na světě a jedinými zpřístupněnými u nás. Vznikly hydrotermálními procesy, při kterých vyvěrá z velkých hloubek v důsledku tektonických pohybů teplá kyselka. Na vzniku Zbrašovských aragonitových jeskyní se podílely i povrchové vody, které vtékaly do jeskyní puklinami. Unikátní krasová výzdoba jeskyní je tvořena aragonitem, který je poměrně vzácný. Spodní části systému jsou kvůli vysoké koncentraci oxidu uhličitého nepřístupné a v celé přístupné časti jsou senzory, které měří jeho hladinu v ovzduší. Při překročení bezpečné hranice se spustí systém odsávání. V Hranickém krasu je zatím 31 známých jeskyní a propastí.

historie

Již odedávna byly v této lokalitě známy vývěry teplé kyselky a oxidu uhličitého. V roce 1571 byla v místě dnešního lázeňského domu při hledání pramene kyselky objevena jeskyně. Kvůli vysoké koncentraci oxidu uhličitého však nemohla být prozkoumána. V roce 1912 se zbrašovský starosta Josef Chromý a jeho bratr Čeněk neúspěšně pokoušeli najít jeskyně prokopáváním skalního masivu. V létě téhož roku odkryli při lámání kamene J. Machanec a Fr. Mořkovský svislou prasklinu ve skalní stěně lomu Na Baránce. V prosinci začal z otvoru vystupovat několikametrový sloupec teplé páry. Bratři Chromí otvor zvětšili a v polovině ledna 1913 sestoupili pomocí žebříků do hloubky 42 metrů a na dně propasti objevili vchod do jeskyně. Během sestupu se jim údajně přetrhlo lano a při pádu se jim rozbily svítilny. Oba objevitelé tak museli potmě čekat osm hodin na záchranu. Měli však štěstí, že zůstali na vyvýšeném místě a nesjeli po svahu…  číst dále

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Teplice nad Bečvou