Nejisté pozůstatky tvrze či tvrzí, zatím archeologicky nedoložené.
Hřibův kopec, pohled od severozápadu
© Roman Řezáč 06/2006
Situace v Horním Újezdě není dodnes zcela vyjasněná. Podle dalšího textu zjistíme, že není pochyb o tom, že zde tvrz stála, ovšem není zcela jisté kde a navíc, je docela možné, že tvrze byly v průběhu věků dvě. A to by znamenalo, že je možné počítat i se dvěma místy, kde tvrze stávaly, pokud tedy nedošlo ke stavbě nové tvrze na místě staré, pak by bylo místo jen jedno. Začneme tím, co o tvrzi říká starší literatura. Ta ji lokalizuje téměř bez výjimek na tzv.Hřibův kopec, který vybíhá severním směrem, z východní části obce. Výběžek se nachází naproti kostela, přes hlavní silnici, hned za řadou domků a je o dost níže než kostel. Podél jeho východní strany vede polní cesta. Výběžek je přibližně 70 m dlouhý, stupňovitý, klesající a téměř celý oplocený a ukončuje jej právě zmiňovaná cesta, která ho úvozem obtáčí. Šířka výběžku kolísá díky různým úpravám asi okolo 15 m. V jeho vrchní části začíná dřevěný plot, jsou podél něj vidět relikty staršího zdiva (patrně stodoly, o které mluvím v popisu M.Plaček v roce 2000) a na výběžku je patrný dorovnaný stupeň asi 15 m a později 20 m široký a stojí zde zděné stavení. Dlouhý je asi 50 m a je ukončen výrazným zaoblením. Tahle část výběžku je považována za přetvořený reliéf původní tvrze. Není ovšem jistě potvrzený a tedy nejasný. Zvlášť když hned za budovou statku (ten se stojí asi 100 m jižně od tohoto výběžku) se nachází výrazná a pravidelná prohlubeň, s oblým západním ukončením, kterou zmiňuje M.Plaček jako archeologicky nepotvrzený, ale možný zbytek příkopu tvrziště. Statek stojí hned vedle kostela západním směrem a zmiňovaná prohlubeň se nachází na soukromém a oploceném pozemku. Prohlubeň je asi 35 m dlouhá, na západě zaoblená a asi 10 m široká a je využívána jako zahrádka. Při komplexním pohledu na okolí statku, který by vlastně stál v jádru tvrziště, se skutečně dá říct, že by…  číst dále
historie

Tvrz se poprvé zmiňuje v roce 1446 při prodeji jako pustá, znovu pak v roce 1493 kdy tvrz drží Vilém z Perštejna, ale patřila Bohušovi ze Špiček, který ji po něm vymáhal. Další data jsou v rukou archeologie, která počátky sídel a především jejich lokalizaci osvětlí.

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 4.7. 2006

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Horní Újezd