Karel Maxmilián, hrabě Podštatský nechal r. 1749 postavit budovu Vrchnostenského špitálu, kde byli umístěni chudí, nemocní a staří lidé z panství, celkem 10 osob. R. 1994 prodán soukromým osobám a budova v havarijním stavu citlivě zrekonstruována.
Vrchnostenský špitál ve Velkém Újezdu
Pohled od kostela
© Pavel Vítek 08/2008
Městys Velký Újezd leží 17 km na východ od Olomouce a 16 km severně od Přerova. Rozkládá se na úpatí Oderských vrchů, 6 kilometrů severovýchodně pramení řeka Odra. Pramen sice leží ve vojenském prostoru Libavá, ale vede k němu červená turistická stezka a v současnosti je již zase veřejnosti přístupný. Nad pramenem je vybudován dřevěný kruhový altánek. Asi 2 km jižně od Velkého Újezda, nedaleko osady Výkleky, je krásné přírodní koupaliště v bývalém kamenolomu. Od 20.4.2007 je Velký Ujezd ustanoven městysem. Bývalý Vrchnostenský špitál se nachází v centru obce pod kostelem. Je veřejně přístupný jako ubytovna.
historie

Velký Újezd je poprvé písemně připomínán roku 1301 a roku 1381 je označován jako městečko. Zásluhou Karla Maxmiliána, hraběte Podštatského, majitele zdejšího panství, byla r. 1749 postavena budova Vrchnostenského špitálu. Zde byli umístěni chudí, nemocní a staří lidé z panství. Celkem zde bylo ubytováno pět mužů a pět žen. Ti kromě obydlí dostávali zadarmo jídlo a ošacení. Měli však jednu povinnost, denně se modlit ve zdejším kostele růženec za svou vrchnost. V budově špitálu bylo čtrnáct místností – cel, dva nemocniční pokoje, společná černá kuchyně a domácí kaple. Stavebně se budova přiklání ke klasicismu. Roku 1811 byla část budovy přestavěna pro školské účely. V roce 1948 pak přešla celá budova do majetku obce a byla zapsána do státního seznamu nemovitých kulturních památek. Ještě v šedesátých letech 20. stol. zde bydlely čtyři osamělé osoby podporované obcí. Budova však velice chátrala a v zhledem k jejímu havarijnímu…  číst dále

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Velký Újezd