Zaniklé místo tvrze u domu č.p.15
Pohled na dům č.p.15, vpravo v zahradě stávala tvrz
© Roman Řezáč 06/2006
Dnes už jen místo tvrze, která stávala v zahradě domu č.p.15 (který částečně stojí na severní části tvrziště), v severovýchodní části obce. Na situačním nákresu uvedeném M.Plačkem v roce 2000 je ještě tvrziště částečně patrné. Podle něj mělo podlouhlý oválný tvar, s centrálním pahorkem o rozměrech asi 13 x 15 m, s okružním příkopem o šířce asi 11 – 16 m lemovaným vnějším valem. V době vzniku nákresu (bohužel rok pořízení není znám), je vidět zachovalý jižní cíp pahorku, tehdy ve znatelné výšce. Podle upřesnění majitele měl asi 2 m výšky a k jeho srovnání mělo dojít už koncem sedmdesátých let minulého století. Znamenalo by to, že uvedený nákres je již nejméně 30 let starý. Je na něm vidět i úsek zachovalého valu na jihovýchodě. Dnes už není z uvedených náznaků patrné nic, jen samotné místo je mírně oble vyvýšené a v klesajícím terénu nepřehledné. Můžeme ho tedy směle označit za zaniklé a potkal ho osud mnoha podobných míst, přeměněných lidskou rukou až v novodobé historii. Jedinou zajímavostí tak zůstává studna ve dvoře usedlosti domu, která je zděná a podle majitele 17 m hluboká a stále plná. Otázkou zůstává její stáří. M.Plaček uvádí, že mohla sloužit zázemí tvrze. Každopádně na její stěně, asi 0.5 m od povrchu je vyrytý letopočet 1792. Pokud jde tedy o letopočet vzniku, je studna mnohem mladší a s tvrzí nesouvisela. Dnes už je překryta betonovým blokem a voda se z ní jen čerpá. Na závěr bych už jen rád poděkoval majiteli pozemku za vstřícnost a poskytnuté informace.
historie

Roku 1368 se po Oprostovicích píše Jezdoň. V roce 1371 je koupil Kojánek z Vacenovic. V roce 1417 se zmiňuje Kojan a po něm jeho syn Blažek. Tvrz se zmiňuje výslovně až v roce 1466, ale to už je pustá.

Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 24.6. 2006

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR),