Opevnění bylo budováno za Pernštejnů v 15. století. 1643 švédy pobořeno. 1840 byly na zbořeny brány a některé bašty. Vlastní hradby se do dnešních dní zachovaly v délce 1137 m.
půlválcová bašta, nejjižnější na západní straně hlavního hradebního okruhu
na boku bašty je jasně patrný otisk přilehlé hradby a její parapetní zídky
Tvrzení, že v listině z roku 1349 se Lipník výslovně označuje jako hrazené město, je mylné. Vnější pásmo opevnění s rondely v nárožích a barbakány před branami bylo budováno za Pernštejnů v 80. a 90. letech 15. století. Město bylo ve výsledné podobě chráněno trojitou hradbou se 13 baštami a dvojitým příkopem, napájeným z Loučky, a branami Hranickou (na východě) a Oseckou (na západě) a fortnou u kostela. Kvůli válečnému nebezpečí dalo město roku 1600 vyhloubit pod věží skrýše a roku 1607 zvýšit hradby. Roku 1621 se Lipníku zmocnili Valaši ve spolku s markrabětem Janem Jiřím Krnovským a sedmihradským vévodou Gáborem Bethlenem, ale roku 1622 jej obsadilo císařské vojsko. Roku 1626 město neúspěšně dobýváno Mnsfeldem, roku 1643 dobyto Švédy, kteří při odchodu rozbořili městské brány a poškodili i jiné části ...
Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča), jps7, 21.2. 2005

turistické

Střešní zahradu, zámecký park i další památky v Lipníku nad Bečvou si můžete projít s průvodcem, a to od května do září, denně mimo pondělí. Prohlídka odchází vždy v 10 a 14 hodin od Turistického informačního centra (náměstí T. G. Masaryka 13, v průchodu). S průvodcem se dostanete i do památek, které nejsou jinak přístupny (zvonice, synagoga), a to zdarma.
    Magdalena Gladišová, 14.4. 2008

, pohled na město Lipník sevřené v hradbách, mapa stabilního katastru
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Lipník nad Bečvou