Zaniklý dřevěný zámeček barona Antonína Valentina Kašnice z Weinbergu. Do současnosti se z něj nic nedochovalo.
Pohled na čp. 27 - pravděpodobné místo bývalého zámku
Graficke pismenko I v malé podhorské vesničce Dobratice na úpatí hory Prašivé stával kdysi zámeček. Dnes se na Vás spíše každý místní nevěřícně usměje, zeptáte-li se ho na existenci a místo zámečku. Avšak existují i tací, kteří Vám potvrdí, že i u nich kdysi stával zámeček. Existence zámku v Dobraticích je spojena s osobou barona Antonína Valentina Kašnice z Weinberga, který byl v 18. století majitelem Dobratic a bydlel v dřevěném loveckém zámečku, na dnešním čp. 27. Podoba tohoto menšího zámku není známa, žádné vyobrazení se nedochovalo. Patrně se jednalo o rozsahem menší přízemní objekt. Kašnicové z Weinbergu (Kaschnitz von Weinberg ) byli ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 14.5. 2006