Sousoší Čtvero ročních období se nachází v parku u Dvořákova gymnázia. Znázorňuje jaro, léto, podzim a zimu. Autor Jan Straka. V r. 2009 zrestaurováno.
Sousoší Čtvero ročních období v Kralupech nad Vltavou
© Pavel Vítek 11/2017
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od okraje Prahy. Jsou železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha–Děčín. Sousoší Čtvero ročních období najdeme na Dvořákově náměstí u Dvořákova gymnázia.

popis

Sousoší Čtvero ročních období se nachází v parku u Dvořákova gymnázia uprostřed travnaté plochy. Sousoší dala postavit kralupská spořitelna v r. 1933. Znázorňuje čtyři ženy, symbolizující jaro, léto, podzim a zimu. Původně byl součástí sousoší meteorologický kiosek s hodinami. Při bombardování Kralup v r. 1945 byl meteorologický kiosek zničen a už nebyl obnoven. Poškozené sousoší Čtvero ročních období se zachránilo a bylo přemístěno dále od

Pavel Vítek – zdroj: Stupka Josef, Kralupy v proměnách času, 20.12. 2017

pomník, památník