Původně románský kostel sv. Linharta vystavěn v druhém desetiletí 13. stol. R. 1753 přestavěn barokně. Rekonstrukcemi a opravami prošel kostel v 19. století a pak roku 1943. Poslední oprava byla vykonána v devadesátých letech 20. stol.
románský portál
Obec Cítov leží 7 km západně od Mělníka při silnici č. II/246 Mělník – Roudnice nad Labem. Kostel sv. Linharta stojí na návrší v centru obce. Spolu se zámkem jsou dominantou obce.
popis

Z původně románského kostela se dochovala apsida, kamenné sanktuárium s hrotitým gotickým obloukem v levé straně kněžiště, půlkruhový vítězný oblouk s pozdějším gotickým žlábkováním, a zčásti i zdivo. Při rekonstrukci roku 1943 byla objeveny románské lizény na apsidě, malá polokruhem ukončená okna, slepé polokruhové arkády členící spodní části fasád lodi a zejména portál s reliéfní výzdobou tympanonu nad břevnem s beránkem a latinským nápisem z evangelia sv. Jana. Střed tympanonu je vyplněn románským křížem s rytinou Krista. Rovněž některé části zdiva chrámové lodě jsou původní románské. Při barokizaci kostela byla chrámová loď prodloužena, na jižní straně přistavěna věž a na severní straně presbytáře přistavěna sakristie. Na západní straně byl proražen nový vchod do kostela. V 19. století byl přistavěn obdélníkový přístavek s boční kaplí. Kostel je jednolodní obdélníková stavba s polokruhovou apsidou,…  číst dále

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 29.4. 2008

historie

Původní kostel sv. Linharta byl vystavěn v románské stylu v druhém desetiletí 13. století. V roce 1753 proběhla jeho přestavba ve stylu barokním. Rekonstrukcemi a opravami prošel kostel v 19. století a pak roku 1943. Poslední oprava byla vykonána v devadesátých letech 20. století.

Středočeský kraj,  Mělník  (ME), Cítov