Fort II ve Chválkovicích byl budován od podzimu r. 1854 jako součást fortového věnce kolem pevnosti Olomouc. Stavba byla dokončena v r. 1856. V r. 1866 proběhly úpravy. Fort II jako jediný slouží dodnes armádě. Nemovitá kulturní památka.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Fort II v Chválkovicích se nachází u hlavní silnice na okraji Chválkovic, městské části Olomouce, směrem na Týneček. Fort II jako jediný stále slouží armádě, ale uvažuje se o jeho prodeji. Objekt chrání vysoký plot s ostnatým drátem a četnými cedulemi upozorňujícími na vojenský prostor se zákazem vstupu. Celý areál je dobře udržovaný. V blízkosti fortu je parkoviště, u něhož začíná cyklostezka hojně využivaná cyklisty a bruslaři.
Luděk Vláčil - Zdroj: http://cisarska-pevnost.cz , z informační cedule., 7.8. 2015

historie

Císař František Josef I. schválil v roce 1853 další fázi budování fortové pevnosti Olomouc. V letech 1854–1857 měla být vybudována trojice fortů, které by chránily město od severu. Stavba fortu II začala v pozdním podzimu roku 1854. V důsledku právě probíhající krymské války byly urychleně budovány valy, příkop a zázemí. Provizorně, v zemním provedení, byl fort dokončen v lednu 1855, kdy byl také val osazen deseti děly. Autorem projektu z

pevnost, bunkr
     Olomouc  (OL)