Výrazné kruhové tvrziště v jehož středu stojí kaplička z 19. století. Tvrz není písemnými prameny zmíněna, ale vznikla patrně v první polovině 14. století. Zánik souvisí asi se zpustnutím zboží a odkupem, kterým ves získala Vlašim.
val v místě vstupu
© Milan Caha 02/2008
Výrazné tvrziště přibližně uprostřed obce Bolina. Je situováno na pahorku nad rybníkem a na jeho ploše stojí kaplička z 19. století.
6.9. 2007
popis

Dochovalo se rozměrné, kruhové tvrziště o poloměru 20 m. Ploché jádro tvrze obklopuje okružní příkop hluboký 1,5 m a za ním 1–2 metry vysoký val. Severozápadní část lokality je porušena odlomem svahu.

6.9. 2007

Střípek historie:

Ves Bolina byla připomenuta již koncem 13. století. O tvrzi samotné se písemné prameny výslovně nezmiňují, ale předpokládá se, že vznikla v první polovině 14. století. V 15. století byla Bolina v majetku rytířů z Libošovic. V roce 1499 ves koupilo město Vlašim.

Encyklopedie českých tvrzí, I.díl, ARGO, Praha 2005, 6.9. 2007

Půdorys tvrziště podle krokování z roku 1981