zámek Belveder

Belvedere, Wien/Vídeň
Zámecký komplex, skládající se z Horního a Dolního Belvederu, oranžérie, stájí a zahrad, byl postaven v letech 1712-1723 podle návrhu architekta Johanna Lukase von Hildebrandta a zahradního architekta Dominique Girarda pro prince Evžena Savojského. Od počátku 20. století slouží jako muzeum umění.
Horní Belveder
© Luděk Vláčil 12/2019
Graficke pismenko Vídeň (německy Wien) je hlavní město Rakouska ležící na území spolkové země Dolní Rakousy. Vídeň rozkládající se kolem řeky Dunaj je největším rakouským městem a politickým, hospodářským i kulturním centrem. Město má dnes přibližně 1,8 milionu obyvatel. Vídeň má mnoho památek a její historické centrum bylo v roce 2001 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. V době Rakousko-uherské monarchie, kdy byla Vídeň hlavním městem, zde vzniklo mnoho paláců a zámků většiny významnějších šlechtických rodů. Jedním z největších zámeckých komplexů je Belveder, který stával původně mimo město. Areál dlouhý přes 1 km tvoří dvě hlavní budovy, Dolní Belveder ...

historie

V roce 1697 zakoupil princ Evžen Savojský, jeden z nejvýznamnějších rakouských vojevůdců ve válce proti Turkům, pozemky u Vídně pro stavbu svého zámeckého komplexu. Již koncem 90. let 17. století zde pravděpodobně založil architektonicky řešenou zahradu. Stavbou sídla byl pověřen autor mnoha významných staveb, architekt Johann Lukas von Hildebrandt. Výstavba dolního Belvederu byla zahájena v roce 1712 (někdy se uvádí 1714) a dokončena 1716. V

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.belvedere.at, https://en.wikipedia.org/wiki/Belvedere,_Vienna a další, 6.2. 2020
    Rakousko
    Vídeň