Sborový dům si původem americká církev metodistů postavila v Plzni podle projektu J. Blechy v letech 1926–7. Po roce 1948 zabrán, vrácen roku 1991 a následně důkladně opraven.
Kaple od jihovýchodu
© Ivan Grisa 03/2010
Kaple stojí na západní straně rozšířené části Husovy třídy (kdysi využívané jako autobusové nádraží), přímo proti Velkému divadlu. Objekt je otevřen po většinu dne (viz údaje na kontaktním webu).

Betlémská kaple evangelické církve metodistické v Plzni

Metodistická evangelická církev, přišlá po I. světové válce z USA, se na Plzeňsku rychle etablovala. Roku 1923 byl založen její místní sbor, 28. 10. 1926 byl položen základní kámen její svatyně, dokončené podle projektu Josefa Blechy rok nato. Rychlý rozvoj obce přibrzdila světová hospodářská krize a zcela zastavil nástup obou totalit, které metodisty vnímaly jako nebezpečný americký import. V 50. letech kaple přešla do správy tehdejší Vysoké školy strojní a elektrotechnické jako sídlo jejího rektorátu. Zcela byla odtud církev vypuzena roku 1961, kdy zbylé prostory zabrala katedra marxismu-leninismu. Metodisté se do své kaple vrátili až roku 1991. Vzhledem k nedostatku financí a zuboženému stavu objektu se nutná rekonstrukce protáhla na roky 1991–2002. Objekt dnes slouží plně původnímu účelu.

Ivan Grisa, dle webových stránek sboru Maranatha metodistů v Plzni, 28.3. 2010

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM),