Hrad postaven Fitzgeraldy před rokem 1180 na místě vikingského hradiště. Cíl častých útoků irských rodů O’Byrne a O’Toole. V roce 1645 vypálen. Provizorně využit ještě ve 2. pol. 17. stol.
Hrad od JZ.
Skromné zříceniny hradu Black Castle (Černý hrad) stojí na nevysokém útesu nad Irským mořem, na východním pobřeží Irska. Hrad se nachází na okraji města Wicklow, správního centra stejnojmenného hrabství. Západně od hradu je malý námořní přístav. Město má dobré vlakové a autobusové spojení s Dublinem. Kromě hradu je ve městě k vidění také historické vězení Wicklow Gaol. Z města je možno podniknout 20 km dlouhý pochod podél pobřeží do Greystones. Odtud je možno pokračovat dalších 7 km po útesech nad mořem do Bray. Zajímavá je také jízda vlakem z Dublinu podél pobřeží do Wicklow.
Pavel Semple , 5.1. 2019
popis

Hrad stál na nevysokém útesu vybíhajícím z pevniny do moře. Ze tří stran jej chránilo moře. Přibližně trojúhelný areál hradu je na západní pevninské straně vymezen ve skále vylámaným příkopem. Ze dna příkopu dnes vedou na hrad ve skále vysekané schody. Ty ale mohou být novověkého původu. Z hradu se zachovaly přízemní části obvodové hradby. Pouze v jihozápadním a jihovýchodním nároží dosahuje hradba výšky celého přízemí. V jihozápadním nároží údajně stála věž. Dnes jsou tu ve hradbě patrné tři střílny. Protější jihovýchodní torzo hradby obsahuje dvě latrínové šachty. Latríny se nacházely ve vyšších patrech nějakého stavení, které tu mohlo podél hradby stát. Nelze přitom vyloučit ani existenci latrín přímo na ochozu hradby. Odpadové otvory šachet jsou v jižním průčelí hradby přibližně 1 m nad zemí. Obvodová hradba byla založena přímo na povrchu útesu a svým obvodem sledovala jeho okraj. Nad příkopem na západní straně mohl být úzký parkán. Drobné…  číst dále

Pavel Semple, 5.1. 2019

historie

Hrad byl postaven na místě vikingského hradiště z 9. stol. To chránilo nedaleký přístav v ústí řeky Vartry a vikingskou osadu, z níž se postupně vyvinulo dnešní město Wicklow. K založení hradu došlo před rokem 1180. Jeho staviteli byli Fitzgeraldové. Ti přišli do Irska v rámci normanské okupace, která začala v roce 1169. Baron Maurice Fitzgerald získal místní pozemky v roce 1176 od Richarda de Clare, přezdívaného Strongbow. Hrad byl po celá následující staletí cílem útoků irských rodů O’Byrne a O’Toole. Klan O’Byrne jej vypálil v letech 1295, 1301 a 1315. O’Toolové na něj zaútočili během irské vzpoury v roce 1641. K zániku hradu došlo v roce 1645 během Irské konfederační války. V tomto roce byl hrad s výjimkou stájí vypálen a v následujícím roce zbořen. Provizorně byl opraven a využit jako strážní stanoviště až do konce 17. stol, kdy byly jeho dřevěné části rozebrány a prodány obyvatelům…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule)., 5.1. 2019

Irsko,