Kaple sv. Alfonse byla postavena v r. 1842 za finančního přispění hraběte Aloise z Lichtenštejna. Stavba zanikla po r. 1950. Dnes ji připomíná pouze lipová alej vedoucí ke hřbitovu a malá informační cedule.
Lipová alej vedoucí od kaple ke hřbitovu (pohled alejí ke kapli)
© Luděk Vláčil 10/2019
Zaniklá obec Bělá s kaplí sv. Alfonse ležela necelé tři kilometry jihovýchodně od Domašova nad Bystřicí na jihu katastrálního území vsi Heroltovice, která je částí obce Město Libavá. K lokalitě se nejlépe dostanete polní cestou vedoucí z Heroltovic. Kaple stávala v centru obce na levém břehu dnes již bezejmenného přítoku Bystřice. I když se z této stavby dodnes nic nedochovalo, místo kde stála lze odhadnout podle lipové aleje vedoucí k zaniklému hřbitovu.
historie

První jistá zmínka o vsi a pozdější obci Bělá pochází z roku 1364, kdy se uvádí jako Zeyffersdorf. V roce 1842 byla za finančního přispění hraběte Aloise z Lichtenštejna postavena kaple sv. Alfonse, ke které vedla křížová cesta. Kaple měla dva zvony a v interiéru byl umístěn oltářní obraz od malířem Bergera z Nového Jičína. Od kaple vedla lipová alej ke hřbitovu, kde jsou dodnes patrné zbytky hrobů a ohradní zídky. Kaple zanikla spolu s obcí začleněním do vojenského prostoru Libavá někdy po roce 1950. Dnes již zaniklou a téměř zapomenutou filiální kapli sv. Alfonse připomíná pouze lipová alej se hřbitovem a malá informační cedule.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.lubavia.cz/obce/bela-seibersdorf-2v, https://cs.wikipedia.org/wiki/Bělá_(Libavá) a další, 16.1. 2020

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Heroltovice