Haslerův dům

Skanzen sdružení Lidové stavby
Hrázděný patrový dům z konce 18. století dnes slouží jako část skanzenu s expozicí selské domácnosti a řemesel 19. a 20. století. Původní jsou zejména interiéry 1. patra, funkční černá kuchyně. V roce 2010 byl podán návrh na zápis domu jako kulturní památky.
Hrázděný dům

Haslerův dům

Dům je hrázděná patrová stavba z přelomu 18. a 19. století. Patro domu se dochovalo bez větších zásahů až do dnešní doby, a to včetně zachovalých detailů. Původní je také krov s jednou stolicí uprostřed zavětrovanou ondřejskými kříži. Novější stavební úpravou pravděpodobně z přelomu 19. a 20. století bylo vyzdění původní roubené světnice a světničky v přízemí, dále přestavba hospodářské části domu na chlév. Venkovská usedlost je prohlášenou kulturní památkou. Stavba je součástí vesnického muzea, umístěného dále ve zděné kovárně postavené roku 1893. Muzeum se snaží přiblížit návštěvníkům hospodaření na vesnici a život v místě zejména od 2.poloviny 19. do padesátých let 20.století. Výrazněji je prezentováno kovářské řemeslo, drobná výroba hudebních nástrojů, zemědělská výroba menšího hospodáře v období mezi válkami, praní šití a žehlení 1. poloviny 20.století.
Bronislav Nykrýn , 11.12. 2011

Historie Haslerova domu

Dle dendrochronologického datování byla venkovská usedlost č.p. 12 postavena na přelomu 18. a 19. století. Jedním z prvních majitelů byl Anton Hasler narozený 10. dubna 1777, umírá v 17.prosince 1841 v 64 letech. Dům č.p. 12 poté dědí jeho syn Josef Hasler, dále se objevuje jako majitel Eduard Hasler. Od roku 1930 jsou majiteli manželé Franz a Anna Deckert. Po válce přídělem číslo 38 z 1.4.1947 získal nemovitosti č.p. 11 (ta už nestojí - dům a stodola - zbouráno v 60. letech 20. století) a č.p. 12 pan Bohumil Srp narozen 15.7.1898. V roce 1960 byl dům přečíslován z původního č.p. 12 na č.p. 198. V roce 2012 byl dům prohlášen kulturní památkou a je součástí vesnického muzea Pertoltice provozovaného sdružením Lidové stavby.

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Dolní Pertoltice