Bělá

Seibersdorf, zaniklá ves
První zmínka o Bělé pochází z r. 1364, kdy se uvádí jako Zeyffersdorf. Po 2. světové válce bylo většinové německé obyvatelstvo vysídleno a nahrazeno nově příchozími. V r. 1951 došlo k zániku obce jejím začleněním do vojenského újezdu Libavá. Dodnes se na místě zachovaly zbytky budov.
Ruiny statku
© Luděk Vláčil 10/2019
Bývalá zemědělská obec Bělá (německy Seibersdorf, česky též Hančovice, Hunčovice či Hučovice) ležela necelé tři kilometry jihovýchodně od Domašova nad Bystřicí na jihu katastrálního území vsi Heroltovice, která je částí obce Město Libavá. K místu, kde stávala Bělá, se nejlépe dostanete polní cestou vedoucí z Heroltovic. K prvním pozůstatkům domů je to asi 1,5 km. Jelikož z objektů již často moc nezůstalo a ruiny jsou ukryté v porostu, je pro jejich nalezení lepší jít mimo cestu. Na rozcestí v místech, kde stávala kaple, je umístěna informační cedule.
historie

První jistá zmínka o vsi a pozdější obci Bělá pochází z roku 1364, kdy se uvádí jako Zeyffersdorf. V roce 1383 se prvně uvádí název Bělá. V roce 1930 obec tvořilo 49 domů s 260 obyvateli. Zástavba byla tvořena domky rozesetými po obou stranách údolí a oddělenými od sebe zahradami a loukami. Ve středu obce stála dominanta Bělé, kterou byla filiální kaple sv. Alfonse, od níž vedla alej k nedalekému hřbitovu. Vedle kaple stála rozlehlá selská usedlost č. p. 29, což byla rychta Josefa Krätschmera. Po II. světové válce a následném odsunu většinového německého obyvatelstva byla obec sice poměrně dobře dosídlena ale již v roce 1951 došlo k jejímu zániku začleněním do vojenského újezdu Libavá. V roce 2002 bylo zrušeno i katastrální území Bělé. K 1. lednu 2016 bylo Město Libavá spolu s lokalitou zaniklé obce Bělá z vojenského újezdu Libavá vyčleněno. Dodnes se na místě zachovaly zbytky selských statků.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.lubavia.cz/obce/bela-seibersdorf-2v, https://cs.wikipedia.org/wiki/Bělá_(Libavá) a další, 15.1. 2020

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Heroltovice