Hradiště z mladší doby bronzové, pozdní doby halštatské a raného středověku o rozloze 21 ha. Jeho akropoli tvoří Tříkřížový vrch neboli Kalvárie. Na severní straně je areál hradiště ohraničen dvojicí mohutných valů.
Vnitřní val
Koruna vnitřního valu
Graficke pismenko Hradiště leží na pravém břehu řeky Labe mezi Velkými Žernoseky a Libochovany. Řeka Labe tu prorazila až 140 metrů hluboký kaňon zvaný Porta Bohemica, neboli Česká brána. Přímo na hradiště vede zelená turistická značka z Velkých Žernosek a žlutá z Libochovan.
Ivka, 2.3. 2008

historie

Podle sběrů se hradiště datuje do doby lužické kultury, halštatu a raného středověku (9. a 12. století). Několik nálezů pochází také z neolitu, eneolitu a laténu. Hradiště zřejmě vzniklo v mladší době bronzové. Volba lokality však hovoří pro dobu halštatskou. V 60. letech 19. století tu prováděl průzkum J. E. Vocel, ale hradiště přitahovalo pozornost už od 18. století.
    Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003), 2.3. 2008

popis

Vrch Hrádek a Kalvárii obtéká řeka Labe z jihu a západu, na východě hradiště chrání prudká strž, fortifikace je především tedy na severu a severovýchodě. Dodnes jsou patrné zbytky dvojitého valu, který má mírně obloukovitý průběh. M. Zápotocký je uvádí 550 metrů dlouhé, Z. Smrž uvažuje o jejich průběhu ještě o 100 metrů dál na jih. Valy jsou dohromady široké až 68 metrů, vysoké byly 6 metrů nad vnějším příkopem a 13 metrů nad vnitřním příkopem,